Uppdrag med Karl på 80-talet - del 11

av Bengt-Olof Lindgren

Ett arbetspass ihop med ”KARL” på 80 talet

Fortsättning från här.

Fanns det någon ubåt?
Nu var det så att det inte bara var i Polen det kunde vara problem. Även här hemma hittade man på och orsakade problem. Vad jag vet så kom jag till Nynäshamn på morgonen kl 04.45 med KARL och BISON den 3 oktober 1980. Hade då varit ombord minst fjorton dagar. Under den tiden hade vi kört från Sverige ner till Szczecin. Lastat, kört upp till Jakobstad och där lossat. Och sedan kommit ner till Nynäshamn . Logiskt bör vi gått in vid Landsort 6-7 dygn tidigare på nordgående. Nåväl till saken nu.

Vi hade hört på nyheterna att en Sovjetisk ubåt troligen befann sig inne i, eller på Horsfjärden. Men vår resplan var att gå in Landsort upp Dalarö vidare Möjaleden och ut Söderarm. Vi fick klartecken från någon på marinens sambandscentral att gå denna rutt. Så med andra ord gick vi rätt igenom händelserna. Det var mycket trafik runt oss men det var vi ju vana med. På nervägen, efter lossning i Jakobstad, beskriver jag händelse förloppet så som jag upplevde och som jag mins det hela. Efter att vi lämnat av lotsen så fick vi sällskap av ett marint fartyg, säg 4-5 distansminuter utanför lotsplatsen. De var uppe på båda sidor om BISON och följde sen efter till Nordvalen där ett svenskt kustbevakningsfartyg tog över. När Vi passerar Understen så var vi tre fartyg på sydgående. Dels vi, men också en Thunbolagare och KBV. Sjömätare Johan Ancarkrona låg för ankar eller låg och drev i djuprännan. Vi passerade mellan Understen och Johan Ancarkrona .

Mitt framför oss alla tre så kommer det upp en ubåt med sydlig kurs. Var synlig i c:a 5-7 minuter . Dök och försvann . Thunaren tog radiokontakt med Understen och Ancarkrona. Vi från KARL bekräftade bara och instämde i samtalet att vi observerade händelsen. Vem och vad? Visste inte vi! Sammanlagt var det ett tiotal personer som såg detta. KBV båten gick ju bakom så troligen såg inte de något.

Men Vidare. När vi närmar oss Söderarm. Kommer det en av Marines stora helikopter och möter oss. Sänker ner någon klump i vattnet, flyger runt om BISON. Vi ta hem på kabeln går in i skärgården och in i Möjaleden. Marina enheter kommer upp framför och bakom och helikoptern lämnar oss. Men upp långsides kommer en typ patrullbåt. En man frågar snällt om han får komma ombord. KBV var med så jag bad denne person samtala med skepparen på KBV, så att inga missförstånd kunde ske. KARL var nämligen utklarerad i Jakobstad. Och därmed fanns det ju vissa regler som måste följas. Mannen som kom ombord samtalade om allt utom ubåtar. Vi brydde oss inte. Så ner mot Stavsnäs kom en båt och hämtade upp mannen. Vår eskort var med ner till Nynäshamn . Så här efteråt när man lyssnat på olika program som uppdrag granskning och så, så var det ett anmälande och frågande. Men vad då, det var en UBÅT. Och vad var det som var så intressant. Vi var ju vana med uppvaktning. Även av det svenska flygvapnet, när vi kom nerifrån de södra delarna.

Fortsättning följer här.
Text: Bengt-Olof Lindgren - skeppare ombord


Tillbaka till Karl
Tillbaka till uppdrag
Tillbaka till startsidan