Tolvan

Byggd 1944 vid J.K.Welding Co, Brooklyn NY
22.70 x 6,26 x 2,90 - 106 brt
Maskin: Atlas Imperial 6 HM, 500 Ehk

Byggdes för United States Army – Transportation Corps och gavs namnen US-ARMY ST-480. 1946 förvärvad till Finska Staten, Helsingfors, och betecknades som No 12. Såld den 7 oktober 1948 till Österbottens Trä AB /Valter Eklöf/, Jakobstad. Ombyggdes och fick bl.a. isbrytarstäv. Omdöptes till TOLVAN och behölls till 1989 då hon köptes av Mauri Furu, Silinjärvi (Saimen). Fanns i Kuopio 2005. Såldes hösten 2007 till Bengt Fredriksson, Åbo. Sommaren 2008 bogserades TOLVAN till Åbo.
Så här berättar Bengt:
Bogseringen utfördes av en liten bogserbåt med namnet VILLE . Vi hade mycket fint väder,hela vägen fram. VILLE surrades fast på Tolvans BB sida akter och så bar det iväg, med en medelfart på ca 6 knop.
TOLVAN har ej varit lustbåt, utan Mauri Furu utförde en del isbrytning med TOLVAN. Mauri fick krångel med sin hälsa,så TOLVAN lades upp under mer än 10 år gick innan hon fick en ny ägare.

Nu har jag låtit blästra ren hela överbyggnaden samt däcket, plus 2 ggr bottenfärg och 2 ggr ytfärg.
Kommande sommar skall botten och utsida blästras och få ordentligt med ny färg.
Motorn har jag provkört en gång och det var Kuopio 2008. Provkörningen varade inte länge förren det visade sig att en massa rör måste bytas samt en massa annat. Annars gick huvudmaskinen perfekt.
Har redan börjat renoveringar, såväl i inredningen som i maskinrummet. Själv har jag varit hela mitt vuxna liv till sjöss på på olika sorters fartyg och bogserbåtar sen 1966. Maskinist och chief för det mesta.(Även på många svenska båtar) Bara TOLVAN blir i fullt skick (skrovet i sig självt är i otroligt bra skick) så ska vi se vad jag börjar och göra med henne, fast nån lustbåt blir det nog inte av henne tror jag på en tid.
Text: Bengt Westin, Bengt Fredriksson (Bengts egen hemsida)


TOLVAN i Säivis - 1950
Foto: Lennart Hedlunds saml.

TOLVAN vid Alholmen 7/8 1979
Foto: Gunnar Hedman i min saml.

TOLVAN i Åbo 13 januari 2009
Foto: Folke Österman

TOLVAN i Åbo 2 augusti 2011
Foto: Folke Österman

Foto: Folke Österman


Tillbaka till bogserbåtssidan
Tillbaka till startsidan