Lyra
Byggd 1890 i Arendal, Norge
143,0 x 33,8 x 16,0 fot. - 532/491 brutto/nettotonnage.
Skonertriggad.
Levererades 1890 som LYRA (HVCP) till Jul. E Hansen i Arendal. 1900 överförd till A/S Lyra, Arendal. Såldes 1909 till P.A. Carlsson, Bergkvara, Sverige. 1915 såld till okänd ägare i Kalundborg, Finland. Därefter okänt öde.
Följande berättelse om LYRA har nedtecknats av Håkan Tofftén:
Skonertskeppet Lyra var en tragisk natt, då Första Världskriget var inne på sitt andra år, på resa från Halmstad till Langesundsfjorden i Norge. Det är ovanligt kallt kring juletid denna vinter. Strax efter avfärd möttes hon av en kraftig storm med starka vindar och snö.
Vid middagstid, dagen före Jul såg besättningen den sista iakttagelsen av Sveriges kust ombord på Lyra. Sikten var därefter obefintlig på grund av allt snö och besättningen förlorade så småningom all uppfattning om var de befann sig. Dag blir till natt och vänder åter till dag.
Den våldsamma stormen rasar outtröttligt vidare och sliter hårt på besättningen. Det intensiva trycket får fartyget att knarra i fogarna varje gång en ny våg sköljer över däck. Dagen lämnas för kvällen och besättningen äter sina knappa ransoner i förtryckande isiga mörker,
som sänker sig över fartyget denna julafton 1915.
Det är inte lätt att laga julmat över öppen eld i en sådan storm som rider Skagerrak denna natt. På natten mot Juldagen från det illavarslande svarta havet, reser sig plötsligt en skummande vitt kaskader flera meter upp i luften.
Det är vågor som slår med full kraft mot ett rev. Det är för sent att vända. Det är försent att kasta ankar. Efter skärande kollision med undervattensrevet, svängde skeppet med styrbordssidan mot grundet.
De tre masterna gick överbord och förskeppet bröts brutalt loss från aktern och försvann ner i djupet. Som av ett under fastnade aktern på revet där hela besättningen på 10 män fanns, slitna, våta, men vid liv.
Det fanns inget annat att göra än att dra sig tillbaka i vraket och vänta på att stormen skulle avta. Juldagen kom och gick, stormen rasade med oförminskad styrka.
Ombord på Lyra var vid denna tid allt hopp om att bli räddad nästan borta. De hade redan skickat upp raketer som de hade ombord men utan resultat. De var skyddade från stormen, och de hade tillräckligt att äta, men att förr eller senare skulle havet dra till sig vraket och ner i djupet.
En efter en hade de skrivit brev till sina nära och kära och lagt dem i en vattentät behållare i hopp om att denna skulle hittas och berätta om deras öden på denna öde kuststräcka. Det har nu blivit en bit in på morgonen och det är Annandag jul.
Det har slutat snöa och vinden har avtagit något men havet stiger ännu i grova vågor som hotar att krossa dem våldsamt mot klipporna. Inuti aktern finns besättningen som plötsligt genom det våldsamma bruset av havet hör svaga rop inifrån landet.
Hastigt klättrar de upp på däck och de ser en 10-12 man, som står på land och hojtar och vinkade till dem. Till slut blev alla räddade.
Källa: H Larsson-Fredde på sjohistorie.no. Håkan Toffténs berättelse via Håkan Löfgren.
LYRA i Stocka - ca 1915 eller tidigare
Foto hos Håkan Tofftèn via Håkan Löfgren
Tillbaka till lastfartyg
Tillbaka till startsidan