Litteratur
Lite om läsrum för sjömän
Är man riktigt insnöad på bogserbåtar så kanske man även vill läsa om dem. Här följer några förslag som jag rekommenderar:
Tugs in Colour - Northern Europe av Bernard McCall. En mycket fin bok med bilder av bogserbåtar från vår del av Europa.
Bogserbåtar av Anders Hilmersson. En mycket trevlig bilderbok med berättande texter som täcker det mesta inom ämnet bogserbåtar.
Läs mer här.
Mer att läsa om denna bok finns här:
Ny Teknik, GP och en till i GP
Axel, Karl och Bull å de andra av Bengt-Olof Lindgren. En del har ni läst här på hemsidan en del är nytt. Den och andra böcker finns på Bengt-Olofs egen hemsida
Evert Modig, (som skrivit Ångbåtarna på Jämtlands sjöar) har även gett ut två diktsamlingar:
- Ångbåtstid, ordbilder - diktsamling om ångbåtarna på Jämtlands sjöar.
- Ferestan – diktsamling om livet och människorna kring Hammerdalssundet och längs Vattudalen och ångbåten Hammerdal på Hammerdalssjön förekommer i diktsamlingen.
Böckerna finns att få tag i hos Evert Modig eller direkt från förlaget, Noteria 013-39 13 56
A/S Det Forenede Bugserselskab 1869-1969 utgiven i Köpenhamn 1969 är en förträfflig bilderbok att bläddra i när man inte orkar gå ut. Leta på antikvariat.
Alfons Håkans 1945 - 2005 av Pär-Henrik Sjöström och Krzysztof Brzoza avhandlar rederiets hisoria i bild och ord (engelska). Bilder, många i färg, på alla båtar - egna och inhyrda. Mycket intressant. Köpt från Sjöfartstidningens förlag Breakwater Publishing.
Bengt Westin tippsar om Tukkimetsiä ja höyrylaivoja som handlar om Enso-Gutzeit OY. Boken verkar vara på finska. (ISBN 951-99849-9-2)
Bengt Westin tippsar också om Med kol och järn i lasten - Herrängs Grufaktiebolag som rederirörelse av J. Roger Toll, utgiven av Roslagens Sjöfartsminnesförening. Jag har tel.nr. till författaren om någon känner ett akut behov av att förkovra sig i ämnet.
Bengt Westin tippsar även om Moälven, Båtar, människor, händelser utgiven av Själevads Hembyggdsförening. (Adress där boken ev. kan beställas finns).
Bengt Westin tippsar dessutom om Hollands ära av Jan de Hartog. En bok som jag läste för många år sedan och som jag tyckte var bra då. Den handlade om en holländsk högsjöbogserare under andra världskriget. Boken har även filmats med S/S Holmen III i huvudrollen. Jag har letat efter boken på antikvariat men inte hittat den (än).
On Tugboats - stories of Life and Work Aboard av Virginia L. Thorndike, är ett tips från Håkan Sundström: Skickar ett tips om en bra bok som handlar om arbetet och livet ombord på
amerikanska bogserbåtar.
Författarinnan av boken har sedan barndomen varit fascinerad av bogserbåtar
och deras besättning.
Hon har varit ombord i flera båtar och följt med dom i sitt dagliga arbete,
träffat och intervjuat både skeppare och manskap ombord. Hon är uppväxt och
bor i Merrill, Maine.
. Lättpåverkad som jag är så har jag beställt boken från www.bokus.com för 211:- inklusive frakt.
Ångbåtarna på Smålands sjöar av Lars-Erik Gustafsson, beskriver den tidiga trafiken på Småländska sjöar. Timmerbogsering till bruken och sågverken, pråmbogsering samt även persontrafik. Utgiven på Frank Stenvalls Förlag, där den fortfarande finns till salu.
Ångbåtarna på Jämtlands sjöar av Evert Modig, också den utgiven på Frank Stenvalls Förlag, följer samma mönster som boken ovan. Finns också kvar hos förlaget.
På sjö och älv-ångbåtstrafiken i Dalarna utgiven av Dalarnas fornminnes och hembygdsförbund med Erik Hofrén och Birgitta Dandanell som redaktörer. Också den mycket intressant, med gamla bilder och berättelser. Den här boken hittade jag för en billig peng på ett bokbord i Stockholm i somras (2005).
Tullingetraden av Martin Rosén, var väldigt kul att hitta eftersom den beskriver en led hyfsat nära mina hemtrakter. Där har det varit mer omfattande sjöfart än jag trodde. Bogserbåtar finns med, bl a en del av Karta och Oaxens samt Örnen som än är kvar i Mälaren. Boken inhandlad på Sjöhistoriska museet. Nu när det är fritt inträde där så kan man shoppa i deras butik i stället.
I älvbåtarnas kölvatten av Bo G. Hall, handlar i stor utsträckning om passagerartrafiken på Ångermanälven. Det är en ny och omarbetad upplaga av samme författares bok Ångbåtarnas Ådalen. En och annan timmerbogserare eller varpbåt finns med, framförallt i Skeppskatalogen. Just nu är detta min sommarlektyr - mycket läsvärd. Finns att köpa från Länsmuseet Västernorrland i Härnösand. Jag fick boken dagen efter min internetbeställning.
De små jättarna. Handlar om timmerbogsering på norrlandskusten i ord och bild. Finns numera även som ljudbok på CD-skiva och med bilder och bildtexter på en DVD-skiva direkt från författarna.
Roland mejlade mig och tipsade om Piteå sjöfart. Den skall innehålla en hel del bogserbåtsrelaterat. Utgiven 1988 så enda chansen att få tag på den är via antikvariat. Jag fann boken på MaritimeBooks.se. Boken verkar mycket bra. Antikvariatet också. De har en hel del nautisk litteratur och levererar snabbt.
Vinter till sjöss av Jan Christer Lund och Bengt Ohrelius. Utgiven 1970. För att få tag på den så är det antikvariat som gäller. Mycket bilder, inte bara isbrytare utan även isbrytande bogserbåtar.
Loggbok från Neptun av Algot Mattsson, utgiven av Broströms 1970. Bilder och berättelser från lyckade och misslyckade bärgningar under 100 år (1870 - 1970).
Strömsholms kanal, båtar och original av Bonzo Berggren, utgiven 1994. Mycket bilder på bl a bogserbåtar. Berättelser om fartyg och människor på och runt kanalen.
Inköpt på hobbymässan 2004, så den finns att köpa fortfarande.
Bogserbåtsflottan i Kalixorten handlar om just det titeln antyder. Alla ortens bogserbåtar är listade. Många berättelser av dem som var med.
Finns att köpa direkt från Föreningen Kalix Bogserbåtsflotta. Mycket läsvärd.
Grey Seas Under av Farley Mowat handlar om en Kanadensisk bogser/räddningsbåt Foundation Franklin, under framför allt andra världskriget. Det är
en sann berättelse som även beskriver hur bogserbåtsverksamheten byggdes upp, med en f.d. brittisk Royal Navy bogserare köpt som överskottsmateriel efter första världskriget.
Boken kanske är svår att få tag på. Första upplagan kom ut 1958. Jag har en paperback tryckt 1974 av Ballantine Books.
Valskrottar och timmerflottar av Mats Karlsson är utgiven av Sjöhistoriska Museet, där den fortfarande finns att köpa
Boken handlar om bogserångaren Backe som från början var en norsk valfångare, men som efter ombyggnad blev
timmerbogserare i Sverige.
Isbrytare av Staffan Fischerström, utgiven av C B Marinlitteratur i Falkenberg.
Historik om svenska isbrytartjänsten under 100 år och med statsisbrytarna under 80 år. Rikt illustrerad, med historik över alla isbrytare.
Finns fortfarande att köpa
Sankt Erik Isbrytare och museiångare utgiven av Sjöhistoriska Museet.
Historik över Isbrytaren II/Sankt Erik även den rikt illustrerad och läsvärd.
Köpt ombord Sankt Erik, finns nog fortfarande till salu.
Lubrikatorn är Medelpads Sjöhistoriska Förenings medlemstidning. Mycket intressant om bl a timmerbogserare,
fartygshistorik m m. Intresserade kan kontakta info@primussundsvall.nu.
Det finns självklart mer att läsa, jag ber att få återkomma. Tippsa gärna om nya eller gamla böcker i ämnet.
Tillbaka till startsidan