Landsverk


En Landsverk grävmaskin av okänd typ har just påbörjat grundgrävningen för ett nytt ålderdomshem i centrala Torsby på våren 1963. Grävmaskinen tillhörde Helge Olssons Vägmaskiner i Badabruk. Lastbilen som lastas är en Volvo Starke.
Foto: Ivar B Nord, för Värmlands Folkblad via Håkan Larsson

Klarälvens Flottningsförening hade en gammal Landsverk grävmaskin med slungskopaggregat, vilken man använde som sjögående mobilkran
Foto: Håkan Larsson

I september 1988 var maskinen stationerad i Skoghall, och den ligger här förtöjd bredvid virkesintaget till Skoghalls Bruk.
Foto: Håkan Larsson

Maskinen kunde användas för bärgning av andra föremål än massaved, som kommit flytande bland flottgodset som skulle in till industrin. Kranen användes också som lyfthjälpmedel vid haverier, motorbyten etcetera. Här skymtat kranen bakom reparatörsbåten Björnidet som ligger i beredskap i Skoghallsådran.
Foto: Håkan Larsson

Flottningen i Klarälven upphörde i och med 1991 års säsong. Påföljande försommar samlades de flesta av flottningsföreningens båtar och övriga maskiner vid huvudverkstaden i Forshaga. Grävmaskinen i sin pråm hade bogserats upp ifrån Skoghall. Reparatörsbåten Björnidet hade fått följa med samma väg. På bilden skymtar också den radiostyrda prejbåten Rotorn som också hade tjänstgjort i Skoghallsådran.
Foto: Håkan Larsson

Alla båtar och maskiner såldes 1992 genom anbudsförfarande. Den gröna pråmen med den röda grävmaskinen i köptes av Sandinge i Lysekil. Sandinge hade användning för pråmen i sin yrkesverksamhet, men den gamla grävmaskinen, den lyfte man ur i Karlstads hamn och skänkte den en tid senare till Ångbåtsföreningen Freja i Kil.
Foto: Håkan Larsson


Landsverk L58 från 1958
Foto: Alexander Lipkin

Landsverk KL230 lingrävare
Foto: Alexander Lipkin

Kockum-Landsverk KL121 i Jakobstad, Finland. Har varit många år på ett mudderverk.
Foto: Jari Pellas

Foto: Jari Pellas

Kockum-Landsverk KL121B hydraulgrävare
Foto: Alexander Lipkin

Kockum-Landsverk KL121B hydraulgrävare
Foto: Lars Johnson - 15/6 2016

Foto: Lars Johnson - 15/6 2016


Tillbaka till traktorer